Boli la animale

Cainele otravit! Prima întrebare: CU CE?

Am văzut siderat știrile de pe flux privind adevărate otraviri in masa ale unor caini din Suceava. Am auzit si privit diferitele reactii viscerale ale oamenilor, atat pro cât si contra. Având in vedere întâi de toate misiunea pur informativa si educationala pentru cei interesați de bunastarea animalelor, mă voi abtine de la comentarii si interpretări, pentru ca pana la urma fiecare dintre oameni își cunoaște propriul adevăr, excluzandu-l, in mod inconștient, pe cel al semenilor. Insa aici, cei îngrijorați sau pur si simplu interesați si responsabili, pot descoperi câteva idei ce privesc ” otravirea cainelui “.

In majoritatea situatiilor limita, cainele, cu sau fără stapan poate ajunge într-o stare de intoxicatie, mai ales pe cale bucala si uneori pe cale respiratorie. Acest lucru semnifica practic ca bietul câine, in 90% din situații ingera acel “ceva” toxic. Din lunga lista a substantelor toxice, otravitoare, fac practic parte, așa cum va va spune medicul veterinar profesionist, aproape orice aveți prin casa sau pe lângă casa, inclusiv medicamentele. Paracelsus spunea in 1541 ca “orice este otravă, doar doza contează”. Nu de putine ori, chiar stapanul, ce ar trebui sa fie responsabil, își intoxica propriul animal, fără voie. Chiar si o pastila de ibuprofen, aspirina sau paracetamol pot aduce un câine sau o pisica la un pas de o situație foarte gravă prin afectarea sistemului digestiv, a ficatului sau rinichilor.

Insa haideti sa descoperim împreuna câteva dintre cele mai des întâlnite “otraviri” ale cainelui.

1. Otravirea cu raticide. Foarte des întâlnita la consultatia de specialitate, este provocată accidental, din neglijenta sau voit cu otravă de sobolani, ușor de găsit si procurat. Majoritatea acestor toxice produc scăderea brutala a capacitatii de coagulare a sangelui, aducând animalul in situații grave datorită hemoragiilor masive. Moartea este lenta si chinuitoare. Antidotul este reprezentat, de obicei, de vitamina K, administrata pentru cel puțin 2-3 saptamâni sub supravegherea medicului veterinar specialist. Este o intoxicatie inselatoare. Este importand de știut ca exista astăzi si otravuri complexe, atât cu efect anticoagulant cât si cu putere de afectare a sistemului nervos de exemplu. De aceea este important atunci când sunteți in preajma unui asemenea animal sa luați, cu grija, protejați,  si o portiune din otravă sau ambalajul acesteia, dacă este disponibil.

2. Antigelul. Este dulce si se pot intoxica deopotrivă câinii si copii, prin investite voluntară. Produce distrugerea rinichilor si decesul prin imposibilitatea rinichilor de a elimina orice toxina din organism, adică blocaj renal. Este denumit etilenglicol iar antidotul este alcoolul etilic si tratamentul perfuzabil si diuretic si agresiv sub supravegherea stricta a medicului veterinar specialist.

3. Stricnina. Foarte toxica. Ilegală. Greu de procurat. Odată intrata in organism este aproape sigur ca duce la o tragedie. Doza toxica este foarte mică. Nu exista antidot. Animalul este in convulsii tonice, contractat mereu cu spume la gura. Doar tranchilizarea sub supraveghere medicală de specialitate si norocul pot duce la supravietuire.

4. Tutunul. Nicotina. Câteva tigarete pot intoxica grav un câine mic, un pachet de țigări mâncat poate ucide un om. Antidotul nespecific este atropina. Aveți grija unde puteți pachetul de țigări!

5. Furadan. Ilegal. Foarte toxic. 19 mg/kg la câine este doza mortala. Animalul vomita, tremura, nu își poate tine echilibrul, intra in coma. Tratamentul este complex dar nespecific. Nu exista antidot ci doar tratament general si atropina.

Acestea sunt doar câteva toxice, nu toate, si nici cu toate caracteristicile lor insa medicul veterinar profesionist va va avertiza ca pe lângă acestea chiar si unele produce de deparazitare interna, externa pot duce la imbolnaviri. De aceea este vital sa alegeți ajutorul medicului veterinar specialist imediat ce observatati sau suspicionati o posibila intoxicatie.

Sfaturi:

1. Evitati administrarea de antidoturi “populare” precum apa cu sare, lapte sau altele. Riscați sa îi provocati o pneumonie severa sau sa îl inecati. De obicei, pana in maxim o ora de la inghitire, se face un lavaj gastric. După o ora șansele ca toxicul sa mai fie in stomac sunt foarte mici.

2. Luați, dacă găsiți, ambalajele sau resturile de toxine, după ce va protejate cu manusi, si prezentatile medicului veterinar specialist.

3. Evitați panica sau asteptarea sa se întâmple ceva. Consultați medicul veterinar profesionist de urgență!

4. Aveți răbdare si speranța!

 

Exit mobile version