Boli la animale

Cainele meu tuseste sau vomita? Endoscopia gaseste raspunsul repede!

Vremea rece si plimbarile in aer liber, jocul si alergatul in perioada in care primul pas afara te face sa te zgribulesti cainii nostri ar putea sa aiba ceva probleme. Una dintre acestea ar putea sa puna proprietarii rasponsabili in incurcatura.

Oare cainele vomita sau tuseste? Pe cat de diferiti sunt termenii si fiecare dintre proprietari considera ca stiu pentru oameni care este diferenta, in cazul cainelui ar putea fi incurcati in ce inseamna “traducerea” zgomotelor si “fortarilor” pe care le poate manifesta acesta.

In urma unor manifestari “ciudate” proprietarii responsabili ajung la consultatie la medicul veterinar specialist cu o “problema” grava: “cainele meu vomita o spuma alba dupa ce se forteaza mult si chiar si tuseste! Ce are?”

Este de inteles cum zgomotele auzite de proprietar, fortarile de a “elimina” ceva urmate la final de exprimarea unei “spume albe” de catre cainele bolnav pot induce in eroare. Numerosi proprietari, fara ajutorul si expertiza unui medic veterinar specialist, confunda aceste eforturi cu voma si reusesc cu greu, in lipsa unei experiente adecvate, sa asocieze “simptomele” cu tusea de la om.

Iritatia, inflamatia, infectia la nivel faringo-laringian, laringo-traheal pot produce, asa cum la om se intampla in timpul gripei sau guturaiului, tuse. In cazul persistentei unei astfel de inflamatii, la nivel local, se produce o secretie ce nu are unde sa fie “pastrata”. In acest caz ea trebuie eliminata. Eliminarea acesteia, pentru a elibera caile respiratorii si pentru a nu perturba fluxul de aer, se produce prin tuse.

Este ceva obisnuit si este de datoria medicului veterinar specialist sa evite confuzia din relatarile proprietarului responsabil si ingrijorat, prezent la consultatia de specialitate, intre voma si tuse. Produsul eliminat prin tusea ce se repeta este de cele mai multe ori alb spumos, foarte asemanator cu voma gastrica.

Chiar daca din punct de vedere clinic, medicul veterinar specialist, poate gasi repede diagnosticul insa faptul ca tusea se repeta cateva zile la rand, fiind imposibila intreruperea ei cu orice fel de tratament medicamentos agresiv, poate crea ingrijorari. Aceste ingrijorari pot fi risipite iar diagnosticul poate fi confirmat prin endoscopie. Endoscopia la caien poate fi folosita si pentru diagnosticul diferential intre diferite afectiuni respiratorii superioare si cele digestive obstructive sau inflamatorii. Adica endoscopia digestiva si cea respiratorie la caine pot fi folosite pentru eliminarea detaliilor ce pot conduce catre o pista falsa, in sensul in care, la consultatie, majoritatea proprietarilor responsabili si ingrijorati de sanatatea companionului, enunta aceasta “stare de voma repetata”.

De mentionat este ca inca de la inceputul tratamentului tusea se poate diminiua dar ea poate persista mai multe zile si chiar o saptamana ori mai  mult. Uneori aceasta tuse poate fi provocata de asa numita “tuse de canisa”, afectiune viral-bacteriana contagioasa a cainelui. Doar consultatia la medicul veterinar specialist poate duce la un diagnostic si un tratament eficient, uneori chiar in urma endoscopiei.

2 Comments

  • Paduraru

    Bună seara. Am un cățel havanez și de ceva timp tușește f des și zice ca și varsă. Dar nu vomita nimic săracul.
    Pare ca s-ar îneca și nu ar mai avea aer. Va rog să-mi spuneți cu ce as putea încerca să-l tratez.

    • Dr. Daniel Lescai

      Buna seara! Va multumesc pentru intrebare! In functie de varsta si sitoric, pot fi intuite cateva cause. Cred totusi, ca in acest caz, ar fi utila consultatia fizica. Tusea poate fi un simptom al prea multor afectiuni ca sa risti sa spui ca este una sau alta. In acest caz cred ca ascultatia, radiografia de torace si/sau un consult cardiologic ar putea sa restranga din sfera posibilitatilor. In final, cel mai sigur este sa evitati asteptarea si sa luati in consideratie ca o rasa ca cea din care face parte companionul dumneavoastra poate avea o incidenta mai mare a afectiunilor traheale, cardiace dar nu numai. Succes!