Boli la animale

Cainele meu are raie! Pisica se scarpina la urechi! Pot si eu sa iau raie de la animale?

Cainele si pisica, din pacate, pot suferi si de anumite boli de piele grupate sintetic in categoria RAIE. Situatia ciudata este data mai ales atunci cand bietele animale sunt suspectate ca fiind transmitatori pentru diverse boli de piele ale oamenilor. Este de datoria medicului veterinar specialist sa aduca informatia necesara si echilibrul in evaluarea unor astfel de cazuri. Pentru inceput este de spus, din punct de vedere al specialistului, ca in cazuri exceptionale pot fi transmise astfel de boli de la animal la om. Daca doresti sa cunosti mai multe despre tipurile de raie de la caine si pisica, asa cum ti le va spune medicul veterinar specialist, alege sa citesti in continuare si vei descoperi ceea ce este bine de stiut de catre un proprietar responsabil de caine sau pisica.

La caine, una dintre cele mai des intalnite afectiuni de piele, mai ales in primul an de viata si la batranete este Demodecia. este cauzata de catre Demodex canis si nu se transmite la om. Este o boala care este cauzata de un parazit ce exista in pielea majoritatii cainilor si se manifesta in momentul in care imunitatea este grea incercata, cum ar fi vaccinarile din prima parte a vietii sau la varsta foarte inaintata.

Tot in cazul cainelui, asa cum va va avertiza medicul veterinar specialist, exista un tip de raie ce se poate, in mod exceptional, transmite la om dar este foarte usor de transmis la alti caini chiar si fara contact direct ci doar cu locurile prin care acel animal bolnav, a naparlit sau a lasat crsute de piele ce contin parazitul. Este vorba de raia Sarcoptica, produsa de Sarcoptes scabiei. Cainele afectat se scarpina insistent, este intr-o stare proasta, cu pielea sangeranda si ca si cum ar fi acoperita cu nisip, ca sa nu mai punem mirosul ranced ce insoteste starea. Pruritul este dat in mare de miscarea  parazitului prin piele, care face galerii declansand reactii inflamator-alergice acolo unde se afla. De aici exista doar un pas pana la infectii grave de piele. Nu se transmite la om.

In cazul pisicii cel mai des intalnita este raia auriculara produsa de catre Otodectes Cynotis. Urechea pisicii va arata mereu murdara de o secretie neagra, tare si cruste ce se formeaza de pe o zi pe alta. De multe ori medicul veterinar specialist constata chiar la cateva ore de la toaletarea urechilor ca aceasta este plina de “acea secretie suparatoare”. Este extrem de contagioasa, se transmite foarte usor de la pisica la pisica si se poate suprainfecta.

Raia notoedrica este tot o raie a pisicii ce se manifesta cu cruste si pierderea parului. Este produsa de Notoedres cati si nu se transmite la om.

medicul veterinar specialist iti va spune va mai exista si alte tipuri de raie la caine si la pisica insa cele mai importante si des intalnite au fost deja descrise. Ele de obicei se diagnostica in urma consultatiei de specialitate si a investigatiilor suplimentare realizate de catre doctorul veterinar specialist, aceasta fiind calea profesionista de a obtine un diagnostic precis in urma caruia sa se stabileasca un tratament eficient si cat mai putin toxic.