Abecedarul veterinar

Bulldog francez. Incapatanarea de a fi dragalas, mereu! Stapanii cum sunt?

Istoria bulldogului francez este una care se intinde pe mai multe sute de ani, avand radacini chiar in cainii Phoenicienilor, caini robusti, de talie mare, agresivi folositi mult timp in razboaie. Cu timpul, acesti caini molosoizi au devenit o prezenta curenta in Europa, mai ales in Marea Britanie. Aici majoritatea exemplarelor erau folosite pentru luptele cu tauri, lupte ilegale intre caini, paza si protectie. Intre anii 1800 si 1850 bulldogul a suferit mai multe transformari ca urmare a scoaterii in afara legii a folosirii lor in lupte sangeroase. Una dintre transformarile survenite tin de miniaturizare si imblanzire. Incepand cu 1860, bulldogul devine din ce in ce mai cunoscut in Europa, mai ales in Franta, unde este repede adoptat mai ales in cercurile de prostituate, devenind un semn distinctiv chiar al caselor acestora. Mai traziu, intreaga Franta adopta bulldogul drept articol de stil in moda vremii respective. In tot acest rastimp, bulldogul ajunge la forma cunoscuta astazi, avand o greutate situata pana la 10-12 kg.

La inceputul anilor 1900 se infiinteaza si primul club de French Bulldog, de atunci ajungand chiar si SUA, de unde liniile obtinute acolo vor influenta evolutia ulterioara a rasei si obtinerea Boston Bull, rezultat din incrucisarea cu Boston Terrier.

In ce priveste caracterele comportamentale cel mai des intalnite, ei bine, nu uitati este un Bulldog, deci vom avea parte de incapatanare, tenacitate, simt puternic al proprietatii dar totusi si prestanta, vioiciune, comportament comic uneori. Trebuie o mare atentie in ce priveste educarea, folosirea metodelor represive nu ajuta, nefacand decat sa stimuleze agresivitatea si incapatanarea. Nu-l luati la jogging sau inot, nu va rezista! Constitutia nu-i permite astfel de activitati. Este un excelent caine pentru diverse terapii neconventionale.

Dintre sensibilitatile si bolile frecvente ale bulldogului francez putem enumera problemele respiratorii datorate conformatiei sistemului respirator, problemele locomotorii sau cele cutanate.

Un bulldog francez va putea foarrte repede sa sufere soc termic, colaps traheal, respiratie zgomotoasa si sforait. In plus vor putea exista probleme legate de displazia de sold, luxatia patelara, probleme ale coloanei vertebrale.

Si acum surpriza! Persoanele ce detin sau intentioneaza sa aleaga un bulldog francez lasa impresia unor persoane sociabile si elegante. Stapanii de bulldog sunt obisnuiti cu atentia si stiu cum sa o atraga, se pot concenta forte bine pe obiectivele de indeplinit. Poate ca nu sunt niste impataimiti ai sportului dar sunt pietenosi si adora activitatile sociale. Asta-i tot? Ar mai fi ceva de spus. Pe cat de multe calitati pezinta pe atat de mult vei regreta sa te i te opui sa sa-l obligi sa faca ceva, caci incapatanarea va fi mereu la ea acasa.