Boli la animale

Borrelia spp. si boala Lyme. Apocalipsa capusei!

Suntem in plin razboi, atat cu capusele cat si cu ziarele si televiziunile ce bombardeaza zilnic constiinta publica cu “Apocalipsa capusei”. Daca va este teama de capuse si de aceasta boala sau doriti sa stiti ceva mai exact atunci ar fi bine sa cititi cu atentie cateva randuri.

Borrelia este bacteria care produce boala Lyme. Ceea ce este special pentru aceasta bacterie este forma sa, asemanatoare cu cea a unui burghiu, spiralata si alungita. Ea este transmisa prin muscatura capusei. Dintre capuse, cele care sunt cel mai des implicate in transmiterea acestei bacterii sunt capusele din genul Ixodes, o capusa mai mica decat un cap de bat de chibrit, de culoare rosie. Dupa muscatura, bacteria patrunde in organism prin saliva capusei. Capusa ii faciliteaza actiunea bacteriei prin efectele inhibitoare asupra sistemului imunitar al gazdei invadate, facand ca la inceput, Borrelia nu este “deranjata” de catre “soldatii de prima linie” adica neutrofilele din organism. Dupa cateva zile, dar cel mai des dupa aproximativ 7 zile, in zona muscaturii se produce o roseata, ce poate fi circulara si care se poate mari in suprafata. Dupa aceasta etapa, bacteria poate fi transportata prin sange pana la alte zone de pe piele, articulatii si in sistemul nervos. Oriunde ajunge, aceasta bacterie produce inflamatii persistente. Articulatiile se maresc, sunt dureroase si inflamate. De departe, cel mai grav efect este cel de la nivelul sistemului nervos, unde se produc inflamatii. Borrelia poate ajunge in lichidul din jurul creierului si maduvei spinarii, producand meningita dar poate patrunde si in interiorul creierului producand encefalita sau la nivelul maduvei spinarii, radiculita (inflamatie a radacinilor nervilor). Din afectarea sistemului nervos rezulta si efectele asupra comportamentului si posibilitatilor de realizare a miscarilor, putandu-se ajunge la paralizie. Borrelia din boala Lyme produce inflamatii cronice, ce se pot mentine o durata extrem de lunga de timp, chiar ani sau toata viata, in functie de locul in care se produc si mentin, rezultand si efectele cele mai grave. In final, organismul este atat de dereglat incat se va lupta impotriva propriilor organe si tesuturi, ajungand la autodistrugere, prin dereglarile sistemului imunitar si de raspuns la inflamatii si stress.

Prin acest mod de actiune, borelioza sau boala Lyme este precum un agent secret ce produce sabotaj in organismele pe care le ataca. Vehiculul pentru Borrelia este capusa. Medicul veterinar profesionist va avea resurse atat pentru diagnosticul acestei boli la animale dar si posibilitati de tratament si prevenire. O modalitate de a reduce incidenta Borreliozei este de a reduce numarul de capuse ce se pot atasa de cainele nostru, de aceea este necesar sa alegeti ajutorul medicului veterinar specialist, ce va avea cele mai bune solutii pentru deparazitarea externa corecta  a animalelor de langa casa.