De multe ori, in cazul consultatiilor efectuate pentru a examina diverse schiopaturi, medicul veterinar specialist este nevoit sa stabileasca un diagnostic grav: tumora osoasa. Acestea pot fi osteosarcom, condrosarcom, fibrosarcom sau hemangiosarcom. Pe cat de dureroase sunt pe atat de des sunt intalnite iar proprietarii responsabili de Boxer, Rottweiler, Ciobanesc german, Doberman sau alte rase expuse, vor fi incantati de alegerea de a citi mai multe despre cum pot descoperi din timp aceasta afectiune grava la cainele lor.
Aceste tumori apar ca urmare a unui dezechilibru intre numarul de celule ce se formeaza si care mor, echilibrul fiind inclinat inspre cele care se formeaza fara controlul organismului si fara a indeplini vreun rol benefic in organism.
Un pacient afectat de osteosarcom, va prezenta tumefactie locala, schiopatura de diferite grade, uneori fracturi la nivelul la care se afla tumora, durere, apatie, depreciere a starii generale. In multe situatii bietul animal se comporta ca si cum ar avea o banala “durere de oase” cauzata de o artrita/artroza. In toate cazurile insa este prezenta durerea, ce se intensifica odata cu avansarea bolii.
Pentru a diagnostica aceasta afectiune, pe langa semnele clinice, medicul veterinar specialist realizeaza si examinari radiologice succesive pentru a observa in dinamica modificarile specifice de tipul proliferarilor osoase sau distructiei osoase. In plus, se efectueaza si examinari radiologice pulmonare pentru excluderea unor posibile metastaze. Ce este necesar de stiut este ca la inceput medicul veterinar specialist doar va suspecta o astfel de tumora, doar in cazurile grave si avansate putand fi aproape sigur de diagnostic. In schimb, va apela la responsabilitatea proprietarilor pentru a reveni la reevaluare radiologica pentru analiza comparativa a imaginilor. Boala inaintand destul de repede, se pot observa modificari de la o saptamana la alta. Se considera ca metastazele exista chiar dinainte de exprimarea clinica a bolii, adica chiar si in cazul unui diagnostic rapid este posibil ca deja sa existe celule tumorale aflate si in alte locuri din corp.
Tratamentul este de natura chirurgicala, constand din indepartarea cat mai riguroasa a tesutului afectat la care se adauga chimioterapia. In urma tratamentului, speranta de viata este in medie de 100-150 chiar pana la 300 de zile la caine si pana la 3-4 ani la pisici. Din aceste considerente, este necesara o consultatie la medicul veterinar specialist si o examinare radiologica chiar si pentru schiopaturile aparent fara o cauza grava.