Boli la animale

Batranetea la pisica si dificultatile ei. Ce cunosti deja?

Așa cum omul îmbătrânește și devine mai sensibil la unele lucruri, așa este și pisica. Odată cu înaintarea în vârstă animalele se resimt în mod similar nouă, la o vârstă corespondentă iar medicul veterinar specialist iti poate spune  mai multe despre impactul bătrâneții la feline.

Despărțirea poate duce la agresivitate si stres

Se știe că pisicile sunt mai puțin sociabile decât câinii, că sunt mai independente și mai ușor de stresat. Spre deosebire de lătrători, care nu acordă o foarte mare importanță modificărilor din locuință, felinele se pot stresa numai dacă simt prezența unei persoane străine, dacă s-au făcut reamenajări, s-au adus alte covoare, au apărut animale noi sau dacă s-a schimbat domiciliul. Toate acestea pot duce la comportamente deviate, în special dacă pisica sau motanul sunt în vârstă.

Un alt factor de stres despărțirea. Medicul veterinar specialist stie si iti va spune ca dacă felina este obișnuită o vreme îndelungată cu o persoană, lipsa acesteia va declanșa așa-numitul sindrom anxios de despărțire, care se poate manifesta prin agresivitate excesivă sau, dimpotrivă, prin letargie, anorexie și depresie.

Poate apărea demența senilă

Și starea de sănătate joacă un rol important. Unele stări patologice precum diabetul, hipertiroidismul, colitele, afecțiunile hepatice pot duce și ele la modificări comportamentale. Potrivit medicului veterinar specialist, odată cu avansarea în vârstă, în afară de pericolele mai sus enumerate stăpânii de feline se pot confrunta și cu demența senilă a pisicii, așa cum se întâmplă și la oameni, iar schimbarea mediului sau lipsa unei persoane cu care era obișnuit animalul vor putea declanșa sau chiar agrava stările de demență senilă, marcate de confuzie, apatie, agresivitate spontană, anorexie și comportament deviat.

În unele cazuri anorexia sau afecțiunile cronice concurente pot duce chiar la deces.

Pentru a evita astfel de neplăceri trebuie să vă protejați pisica bătrână de factori de stres, să nu o lăsați prea mult timp singură și să îi acordați mai multă atenție, afecțiune cat mai ales atentie medicala profesionista din partea unui medic specialist.