Boli la animale

Atentie in perioada de primavara si vara. La caine, Leptospiroza produce semne similare Babesiozei si poate fi transmisa la om!

www.doctor-vet.roLeptospiroza este o zoonoza, adica poate afecta mai multe specii, inclusiv omul. Este produsa de bacteria Gram-negativa Leptospira canicola sau L. icterohaemorrhagie. Bacteria poate supravietui in mediu adecvat si in surse de apa. Sunt distruse de uscare, dezinfectie si lumina ultravioleta. Atentionarea este pe cat se poate de necesara, mai ales ca, in perioadele de primavara si inceput de vara, Leptospiroza la caine se manifesta la exterior similar Babesiozei, o alta afectiune grava, insa transmisa de capuse. In ultima perioada, Europa, dupa spusele celor ce primesc frecvent studii privind situatia epidemiologica, se confrunta cu episoade repetate de Leptospiroza produse de o tulpina denumita sugestiv Bratislava. Chiar si vaccinati, cainii sunt protejati mai putin de 75% si de aceea atentia trebuie sporita. Mai ales ca, un animal ce trece prin boala, inca elimina cateva luni bacterii prin urina, si de aici pericolul pentru sanatatea omului.

Transmisia se produce prin contact cu urina si apa contaminata, solul, mancarea sau asternutul. Cainii ce trec prin boala pot elimina intermitent bacteria prin urina cateva luni. Unele specii pot fi purtatoare fara semne clinice asa cum se intampla cu sobolanii iar de sobolani chiar nu ducem lipsa in orasele si zonele limitrofe. O atentionare speciala fata de apele statatoare, balti in care Leptospira poate gasi un mediu propice pentru transmitere.

Organismul penetreaza prin membranele mucoase sau leziunile cutanate, disemineaza in corp si infecteaza numeroase tesuturi. Incubatia este de aproximativ 7 zile. L. icterohaemorrhagiae produce in general distrugeri hepatocelulare ducand la hepatita pe cand L. canicola produce mai ales leziuni renale, ducand la nefrita interstitiala.

Animalele tinere sunt mai grav afectate.

Semne clinice:

  • Anorexie, febra (41-42C), depresie, deshidratare
  • Voma, diaree
  • Durere abdominala superioara, icter, petesii, hemoragii gingivale
  • Nefromegalie, durere renala, poliurie/polidipsie sau oligurie.

Diagnostic:

  • Hematologie, biochimie, profil de coagulare
  • Teste de urina: greutate specifica, stripuri de urina, examinarea sedimentului, examinare in camp intunecat
  • Teste serologice: demonstrarea cresterii titrului de anticorpi
  • Necropsie

Tratament:

Vaccinarea si deratizarea sunt metode de prevenire.

Se folosesc antibiotice, in special beta lactamice in prima faza, necesitand altele apoi pentru a elimina statutul de purtator. Poate fi folosita doxiciclina. Tratamentul de sustinere este indreptat catre restaurarea echilibrului fluidelor si electrolitilor. Daca s-a produs insuficienta renala acuta, trebuie reechilibrata eliminarea de urina. Transfuziile pot fi necesare in cazul anemicilor.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara