Boli la animale

Aristele, pericolul din iarba prin care se plimba cainele tau! Atentie!

Unul dintre pericolele pe care le ascunde acest sezon calduros, pe langa omniprezentele boli parazitare, se numara si atat de enervantele ariste.  Ce sunt aristele si ce pot face ele rau ai posibilitatea sa afli citind in continuare informatiile din  acest articol de specialitate.

Arista. www.doctor-vet.ro

Aristele, reprezinta acea parte inspicata a unor ierburi, care dupa ce trec de perioada verde, se desprind de corpul plantei, se usuca si devin dure si penetrante. Aceste ariste, atunci cand mergem cu cainele la plimbare, prin zonele cu vegetatie, se pot prinde in blanita, pot intepa pielea interdigitala, pot ajunge in urechi, nas, ochi, vulva sau chiar anus.

Arista, asa cum se regaseste in parc. www.doctor-vet.ro

Atunci cand ajung in urechi, determina o otita iritativa severa, cainele scuturand violent din cap, avand o ureche dureroasa si o permanenta neliniste. Daca ramane nedescoperita arista duce la aparitia puroiului si a durerii intense. Atunci cand aristele sunt inspirate, ele determina iritatii respiratorii severe, stranut repetat, respiratie greoaie si chiar hemoragii nazale. In acest caz, cainele reactioneaza violent, este nelinistit si incearca cu disperare sa elimine ceea ce i-a intrat pe nas.  Cand patrund in piele, pot ramane mult timp nedetectate, dar pot avansa, pot migra, formand in urma lor un traiect ce se poate infecta iar la locul unde se opresc pot determina o reactie inflamatorie puternica, exprimata cu eliminare de puroi sau doar tumefactie locala, dar mereu durere.  Acest lucru se intampla din cauza formei lor specifice de sageata a caror retragere este imposibila, ramanand doar posibilitatea avansarii, migrarii cat mai departe. Cel mai des se intampla in cazul pielii dintre degete, arista formand un traseu inflamator cu secretie purulenta, cu sau fara a se vedea locul de intrare a aristei.Atunci cand ajung la nivelul ochilor produc conjunctivite severe si chiar keratite sau ulcer corneean, ce necesita tratament intesiv si chiar chirurgical, existand riscul de a pierde dn acuitatea vizuala. Sa nu mai spunem de durerea si chinul bietului caine.

In toate cazurile, este necesara indepartarea aristei, cu ajutorul medicului veterinar specialist, chiar chirurgical, tratament cu antibiotice, daca este si o infectie prezenta. Prevenirea se face mai ales prin indepartarea de pe blana sau de la nivel auricular superficial a acestor ariste si evitarea atunci cand este posibil a zonele de risc, cu multa iarba uscata.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara