Boli la animale

Antibioticele la caine si pisica. 10 mituri, controverse si pericole!

Antibioticele. Descoperite in 1928 de Fleming, “tatal penicilinei”, au salvat si salveaza vieti. Insa la putin timp dupa descoperire s-a constatat ca uneori nu functioneaza. In lumea in care traim astazi antibioticele noi sunt putine iar cele vechi au devenit mai putin eficiente sau chiar deloc datorita raspandirii antibiorezistentei si aparitiei unor “microbi mutanti” ce duc de la o generatie la alta informatia genetica ce adaposteste aceasta rezistenta criminala.

Doctorul veterinar profesionist are misiunea de a veghea la uzul corect al acestor medicamente mai ales ca te pot afecta pe tine, cel ce isi iubeste animalul si care il creste si ingrijeste in propria casa. Medicul veterinar specialist te poate ajuta sa descoperi cateva adevaruri despre aceste antibiotice daca alegi sa citesti in continuare cateva randuri.

Pentru inceput sa ne gandim cu totii de cate ori in viata nu am auzit “m-a durut maseaua si m-am umflat” sau “am racit asa rau de am facut febra” ori “tusesc de vreo saptamana” iar urmarea a fost mereu ca “am luat doua zile ampicilina sau amoxicilina, nu stiu ce era si ma simt mai bine”. Iar in cazul cainilor sau pisicilor sunt numeroase situatiile in care unii proprietari, mai putin responsabili, fie dau animalelor de la sine putere “doar o pastila de eritromicina” sau inceteaza ori nu administreaza tratamentul complet, prescris de catre medicul veterinar profesionist, cainelui sau pisicii din casa.

Pericolele si miturile despre antibiotice

1. Instalarea antibiorezistentei. In mod gresit uneori oamenii considera ca organismul devine rezistent la antibiotice. Acest lucru este fals. Bacteriile devin rezistente prin faptul ca nu sunt distruse toate, cele care raman sau care au venit in contact cu antibioticul si au supravietuit vor transmite la celelalte bacterii un fel de “manual de combatere a actiunii antibioticelor”, devenind astfel “educate” si rezistente la antibioticul folosit si chiar si la altele inrudite cu cel folosit.

2. De ce ti-ar pasa de antibiorezistenta? Data viitoare ai putea folosi alt antibiotic, nu-i asa! Sigur ca da, insa cate antibiotice sunt? Pe scurt, putine, prea putine.

3. Utilizarea pe o perioada prea scurta sau intr-o doza prea mica sunt factori ce duc la o vindecare partiala, iluzorie, instalarea antibiorezistentei si reaparitia bolii intr-o perioada scurta.

4. Nu ai respectat tratamentul pentru ca ai crezut ca sunt toxice antibioticele? Este adevarat ele sunt toxice, dar in acelasi timp, dozele prescrise de medicul veterinar profesionist sunt in asa fel stabilite incat sa aiba eficienta maxima la o toxicitate cat mai mica. Exista antibiotice care se pot prescrie la caine sau la pisica pe o perioada de 8 saptamani pentru diverse infectii intestinale severe, 4-6 saptamani pentru infectii ale pielii si minim 2 saptamani pentru infectii genito-urinare si exemplele pot continua. Deci este recomandat sa eviti sa te opresti dupa 2 sau 3 zile daca bietul catel sau pisica se simte “la prima vedere” mai bine. Vei face doar sa selectezi chiar tu bacteriile care devin rezistente si vei vedea surpriza imediat.

5. Intreaba-ti medicul veterinar in cazul in care ti se recomanda antibiotice pentru cainele tau sau pisica ta “daca nu este prea putin?” si NU “daca este prea mult?”.

6. Bacteriile rezistente pot trece de la animal la om si de la om la animal. Un doctor veterinar specialist ti-ar spune ca un studiu recent (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1939-1676.2011.00821.x/abstract), din anul 2012, referitor la bacteriile din intestinul cainilor si pisicilor ce pot trece intre om si acestea, uneori rezistenta la anitibiotice, chiar noi, trece de 43%. Este cazul unor bacterii cunoscute ca fiind cauzatoare de boli diareice la om si caine sau pisica precum Salmonella, Campylobacter, Clostridium difficile, Costridium perfringens sau Escherichia coli.

Ce te faci daca intr-o zi te imbolnavesti din cauza unei bacterii rezistente la antibiotice? Pe cine dai vina?

7. In acelasi studiu consensual este recomandat medicilor veterinari profesionisti ca in cazul cainilor sau pisicilor ce sufera de boli diareice sa se evite pe cat posibil utilizarea antibioticelor. De ce? Pentru ca majoritatea sunt produse de bacterii deja gasite in intestin. Sterilizarea este putin probabila. Majoritatea bolilor diareice bacteriene se autolimiteaza. Se pot selectiona, in caz contrar, bacterii multirezistente (MRSA). Pe scurt, se poate face mai mult rau decat bine.

8. Dintre toate rasele de caini se pare ca tot prietenosul Boxer este mai afectat. In cazul lui, foarte multe dintre bacteriile ce determina infectii sunt deja foarte rezistente la antibiotice.

9. Multe dintre bacteriile ce determina boli diareice sunt transmise la caine si pisica prin utilizarea chiar si in ratii mici a hranei crude si a carnii crude. De aceea in tarile civilizate, cainii de terapie, pentru batrani sau copii din spitale, au interzis la o dieta ce cuprinde hrana cruda.

10. Adminstreaza antibioticele dupa sfatul si dupa consultarea doctorului veterinar profesionist si intreaba mereu si despre consecinte. Evita sa fii partas la distrugerea antibioticelor. Fara ele medicina moderna ar avea mari probleme.