Boli la animale

Animalele si copii sau mama insarcinata

Ce se intampla cu animalele daca in familie este asteptat un copil sau acesta este nou-nascut?

Iata o intrebare pe buzele multor proprietari de animale. Statistic vorbind este foarte probabil ca o familie tanara cu animale prin casa sa traiasca aceasta situatie. Iata si cateva sfaturi utile:

  • Poate dintre toate pericolele pe care le intalnim in perioada sarcinii cel al toxoplasmozei este de departe unul foarte grav. Acesta boala parazitara poate provoca la femeie avort spontan. Este o boala parazitara gazduita de pisica dar de care se pot imbolnavi aproape toate mamiferele inclusiv omul.
  • Dar ce vom face in acest caz cu pisica? O alungam, o tratam? Ei bine trebuie stiut ca analizele pentru toxoplasmoza sunt o regula generala pentru sarcina timpurie sau programata. In urma acestor analize medicul specialist ce supravegheaza sarcina va face recomandarile de rigoare. Exista teste de toxoplasmoza si pentru pisica recomandate de profesionistul vostru in medicina veterinara, dar ca regula generala daca pisica este tinuta in casa, este deparazitata corect si controlata medical veterinar, tot timpul anului, nu are contact cu alte pisici cu o stare de sanatate neverificata, stati linistiti, nu trebuie sa scapati de ea.
  • Dar ce o sa faceti cu cainele? Ei bine, sunt putine bolile ce ar putea fi transmise la copil in mod special, si tot ca regula generala, vaccinarea si deparazitarea periodica, controalele medicale veterinare periodice, ne scapa de griji.
  • Un hamster, de obicei nu pune probleme de sanatate pentru mama sau copil.
  • Pasarile de colivie pot transmite in situatii exceptionale o boala ce se numeste psitacoza, dar de care ne putem feri prin neachizitionarea de pasari noi exact in aceasta perioada, fara un control prealabil.

Totusi, orice am face, nu trebuie sa uitam, regulile de igiena, absolut simple cum ar fi:

  • spalatul pe maini cu apa si sapun,
  • evitarea contactului animalelor cu alimentele noastre sau cu locurile unde mancam
  • atentia fata de starea de sanatate a animalelor atat prin preventie cat si prin control medical periodic ne pot feri de numeroase probleme.

Prezenta animalelor inca de la o varsta frageda va avea o influenta favorabila asupra dezvoltarii psiho-motorii si imunologice a copilului.

Daca aveti un animal si va confruntati cu o astfel de situatie este recomandat sa alegeti sa veniti la medicul veterinar pentru un consult profesionist in aceasta perioada. Cel putin asa ar face stapanul responsabil care isi iubeste animalutul din casa.