Abecedarul veterinar

Alergiile provocate de caine si pisica

Alergiile sunt reactii aberante ale sistemului imunitar declansate de prezenta unui “alergen” sau practic elementul chimic ce in contact cu organismul nostru determina aceasta neplacere. 

Dintre cazurile de alergii la animale cele mai documentate sunt cele la caine si pisica. Dintre acestea doua mai des intalnite sunt cazurile de alergie la pisici. Atat in cazul cainelui cat si in cazul pisicilor exista rase ce pot sa fie mai des implicate in astfel de situatii. Acest lucru pe langa potentialul genetic alergizant ar putea sa fie o explicatie si toaletarea si spalarea mai putin frecventa a pisicii si pierderea mai insemnata de fire de par. In plus, se pare ca multe persoane ar fi de fapt alergice la saliva pisicii ce ramane impregnata in firele de par proprii dupa autotoaletare. Insa si in cazul cainilor dar si in cazul pisicilor portiunile de piele ce se exfoliaza, urina sau din nou saliva. 

Totusi in cazul cainelui situatia este putin incurcata mai ales din considerentul ca in anumite conditii cainele ar putea de fapt sa previna reactiile alergice. Acest lucru a fost descoperit in cazul unor teste stiintifice ce au scos la iveala ca in cazul copiilor care au un caine in apropierea lor pentru o perioada lunga de timp sufera mai putin statistic de astm bronsic sau alte tipuri de alergii. Acest fapt s-ar datora unui compus chimic numit endotoxina care in organsimul omului determina stimularea sistemului imunitar in sensul evitarii unor reactii alergice. In vechile carti de medicina alergiile erau considerate afectiuni ce iau amploare pe masura ce omul traieste intr-un mediu din ce in ce mai “curat” sau controlat in ce priveste contactul cu tipuri de agresiuni imunologice pe care stramosii nostrii le aveau in mod curent. Astfel se considera ca alergiile ar fi practic boli ale unui sistem imunitar folsit prea putin. Cu toate acestea exista si un revers al medaliei si anume copii sau oamenii deja sensibilizati care au deja un astm sau o frecventa ridicata a alergiilor vor trebui feriti de apropierea excesiva de un caine sau o pisica. Ce putem face? Destul de simplu, putem sa spalam cainele nostru o data sau de doua ori pe saptamana, sa curatam casa temeinic cu aspiratoare performante, sa deparazitam si a sterilizam animalul nostru si poate in anumite cazuri sa-l exilam in curtea din fata casei, sa evitam contactul animalului cu asternuturile sau prosoapele noastre. 

Dintre cainii cel mai putin alergizanti am putea enumera caniche-ul, schnauzerul, bichonul, Yorkshire, shih-tzu. 

Dintre pisicile hipoalergenice amintim pisica sfinx, celelalte rase nefiind demonstrate stiintific a fi hipoalergenice, cu toate ca majoritatea crescatorilor pretend acest lucru despre propria rasa. Insa din punct de vedere stiintific nu exista studii temeinice ce sa demonstreze o secretie scazuta sau lipsa proteinelor FEL D 1 si 4 cunoscute ca declansatori ai alergiilor. 

Chiar daca mai stranutati sau va mai scarpinati subtil in preajma si din cauza cainelui sau pisicii voastre, asta doar va spori dragostea fata de ei si veti gasi solutia prin drumul la medicul veterinar profesionist ce sa va indrume cu sfaturi si vorbe bune!