Boli la animale

Ai dat fortat pe gura cainelui sau pisicii tale apa, hrana sau medicamente? Poate face bronhopneumonie aspirativa!

Bronhopneumonia aspirativa este o inflamatie a pulmonului cauzata de inhalarea unor corpi straini proveniti din ingestia orala, prin aspirarea vomei  sau in urma regurgitarii. Afectiunea apare in urma disfunctiei reflexului laringian sau prin suprasolicitarea laringelui.

De ce este important sa cunosti mai multe despre bronhopneumonia aspirativa? Pentru ca orice proprietar responsabil isi iubeste cainele sau pisica iar la un moment dat in viata va face alegerea de a da ceva fortat pe gura bietului animal.

Cel mai des proprietarii de animale se confrunta cu posibilitatea unei bronhopneumonii aspirative in cazurile de presupusa sau adevarata otravire. In acel moment sfaturile populare, incorecte si periculoase de altfel, presupun administrarea fortata de apa cu sare, albus de ou, lapte si multe alte solutii babesti, neconforme cu necesitatile sau situatia de criza din acel moment. Se poate ajunge astfel la asemenea situatii in care chiar proprietarul impinge animalul catre o alta afectiune ce ii pune viata in pericol iar cazurile nu sunt putine. Se poate intampla ca astfel de cazuri de bronhopneumonie aspirativa sa se produca si atunci cand proprietarul administreaza diferite medicamente lichide sau chiar comprimate ori capsule la recomandarea unui medic. Uneori chiar dorinta expresa a unui proprietar, de a alimenta cu hrana sau apa un caine sau o pisica ce nu doreste sau este in imposibilitatea de a se hrani, poate duce la bronhopneumonie aspirativa cu apa sau alimente. Nu in ultimul rand puteti sa va confruntati cu bronhopneumonie aspirativa la caine sau la pisica atunci cand propietarul refuza anestezia si administrarea corecta, prin sonda, a unor substante de contrast pentru realizarea unor expuneri radiologice, cum este cazul tranzitului baritat pentru depistarea obstructiilor intestinale.

Ce se intampla in cazul bronhopneumoniei aspirative la caine si la pisica?

Medicul veterinar specialist iti va spune ca disfunctia pulmonara rezulta in urma obstructiei cailor aeriene superioare, bronhiilor, aspirarii de acid gastric ce afecteaza epiteliul respirator sau prin infectarea datoita particulelor alimentare regurgitate. Consecinta acestor fenomene este spasmul bronsic.

Cum se manifesta bronhopneumonia aspirativa la caine si pisica?

Medicul veterinar specialist va constata ca semnele clinice se traduc prin tuse, ingreunarea respiratiei, accelerarea respiratiei, febra, cianoza, intoleranta la efort.

Pentru a evita astfel de fenomene trebuie diagnosticate corect disfunctiile esofagului, megaesofagul, refluxul esofagian, obstructia esofagului, fistula bronho-esofagiana cat si supravegherea corecta a animalelor post-anestezie, post-administrare alimentara si medicamentoasa.

Diagnosticul pus de catre medicul veterinar specialist va cuprinde obligatoriu examinarea clinica, investigatiile de laborator cat si examenul radiologic si endoscopic.

Tratamentul de urgenta implica administrarea de oxigen, aspirarea corpilor straini din caile respiratorii insotite de repaosul total cat si terapia specifica socului.

Terapia cu antibiotice va insoti obligatoriu tratamentul antisoc. Rapiditatea cu care va adresati medicului veterinar specialist este foarte importanta pentru un prognostic favorabil. In cazul aparitiei pneumoniei prin aspiratie, momentul interventiei medicului veterinar specialist este in cele mai multe cazuri crucial.

Asa ca atunci cand vrei sa ii dai cainelui tau sau pisicii tale fortat apa, hrana, medicamente sau alte solutii babesti impotriva otravirilor, ai putea alege sa te gandesti mai bine si sa ceri ajutorul medicului veterinar specialist.