Boli la animale

Ai un ciobanesc german sau un caine de talie mare si nu se mai ridica sa mearga? Ar putea avea ceea ce se numeste vertebra tranzitionala lombosacrata

De cate ori nu ai auzit despre caini care nu se mai ridica, nu mai pot merge sau chiar ai trait experienta tragica a unui caine, mai tanar sau mai batran, care nu mai poate sta pe toate cele patru membre.

Din pacate, pe cat de raspandit si apreciat este ciobanescul german, pe atat este si afectat de o altfel de problema majora. Numeroase exemplare de ciobanesc german sufera prin prezenta unei vertebra tranzitionale lombosacrate.

Ce este vertebra tranzitionala lombosacrata?

Aceasta este o afectiune congenitala si ereditara, prezenta la numeroase rase de caini insa extrem de des intalnita la ciobanescul german. Prezenta acestei anomalii reprezinta un teren fertil pentru o degenerare a legaturii dintre sacrum si coloana vertebrala din segmentul lombar. Formele pe care le poate imbraca aceasta anomalie sunt diverse din punct de vedere morfologic. Aceasta inseamna ca poate exista o diferenta de lungime a vertebrelor lombare terminale (6 si 7), poate exista o vertebra lombara suplimentara (a 8-a), procesele transverse ale ultimei vertebre lombare sa fie anormal de apropiate de ilium (bazin) ori anomalii ale legaturilor dintre segmentele sacrumului.

Cat de grava este prezenta unei astfel de anomalii?

Repercusiunea unei astfel de anomalii este producerea unui sindrom de cauda equina. Cauda equina este formata din segmente terminale ale maduvei spinarii, fiind practic tesut nervos, implicat in transmiterea si preluare informatiilor din zona membrelor, bazinului, cozii. Producerea unui astfel de sindrom determina debutul unei inflamatii si a unei compresii asupra acestor segmente de tesut nervos. Ca urmare, pot sa apara diverite grade de depreciere a sensibilitatii si imposibilitatea deplasarii. Efectele pot fi permanente si de aici si gravitatea acestei afectiuni. Cainele afectat poate prezenta semne clasice dar nu specifice, precum deplasare greoaie, imposibilitatea de a se ridica din locul in care sta, dificultati de urinare si/sau defecare, insensibilitate la nivelul membrelor posterioare etc.

Cum se poate diagnostica prezenta unei vertebre tranzitionale lombosacrate?

Examenul absolut necesar in cursul diagnosticului este cel radiologic. Doar radiografiile ventro-dorsale si latero-laterale pot sa puna in evidenta semnele specifice unei astfel de anomalii. Medicul veterinar va urmari numarul si dimensiunile vertebrelor lombare, modul de raportare a acestora la sacrum si ilium, diferitele anomalii sacrale dar nu numai.

Ce este de facut?

Inca de la primele semne dar chiar si inainte, pot fi realizate examene radiologice ce sa puna in evidenta riscul pentru o astfel de afectiune. Doar medicul veterinar poate stabili un protocol de tratament, in functie de varsta, starea fiziologica si semnele conexe ce apar la un astfel de caine. Cu cat cainele este mai inaintat in varsta cu atat se pot adauga si alte afectiuni ale coloanei vertebrale ce pot agrava prognosticul si evolutia.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara

 

Exit mobile version