Boli la animale

Ai o catea sau o pisica sterilizata dar tot manifesta perioada de calduri? Sindromul ovarului remanent la catea si pisica

Una dintre cele mai des intalnite interventii chirurgicale la animalele de companie este operatia de sterilizare (castrare). Prin acest procedeu sunt evitate manifestarile specifice perioadei de calduri, sunt prevenite diferite boli grave sau pur si simplu nu doresti sa ai o catea sau o pisica cu pui, la un moment dat. Cu toate acestea, uneori, chiar si dupa operatie, pisica sau cateaua respectiva poate sa se manifeste ca si cum ar intra din nou in faza estrala (in calduri). Si chiar daca a fost intervenit chirurgical si a fost “scos tot”, biata femela atrage masculi si se comporta ca si cum nu ar fi fost sterilizata.

Sindromul ovarului remanent. www.doctor-vet.ro

Aceste manifestari sunt grupate sub denumirea de sindrom al ovarului remanent. Mai precis, sindromul ovarului remanent inseamna ca atat comportamentul psicii sau catelei, cat si nivelurile hormonale sunt specifice perioadei de calduri la o anumita perioada dupa interventia de ovariohisterectomie. Stiu ca aceasta este una dintre intrebarile frecvente ale iubitorilor de animale sau a “parintilor” de cateluse sau pisicute ce au fost sterilizate dar se comporta “ciudat”, “ca si cum nu ar fi fost castrata”.

De ce apare sindromul ovarului remanent la catea si la pisica?

Ca orice lucru intalnit in natura, cauzele pot fi diverse. In principal insa, este vorba despre persistenta in organism a unui tesut hormonosecretor. Aceasta situatia bizara se produce mai ales atunci cand in urma interventiei chirurgicale ramane in organism o portiune dintr-un ovar ce ar fi trebuit indepartat in totalitate. Se mai poate intampla ca sindromul ovarului remanent sa se produca si ca urmare a indepartarii totale a tesutului ovarian dar o parte din el sa vina in contact accidental cu alte organe abdominale si sa adere la acestea. Ultima situatie in care se poate produce sindromul ovarului remanent este cauzata de asa-numitul ovar ectopic, in care exista o portiune de tesut asemanator celui ovarian dar care se afla intr-un loc neobisnuit, mai departe decat este normal. Acest ovar ectopic poate fi pe ligamentele largi sau ligamentul ovarian sau pe peretele abdominal in apropiere de locul anatomic normal. Neindepartarea acestui tesut, ce poate trece usor neobservat, face ca biata femela sa se comporte la ceva vreme dupa operatie, ca si cum nu ar fi fost sterilizata, pentru ca acest tesut va prelua functia ovarelor indepartate si se va “ingriji” sa produca hormoni specifici perioadei de calduri.

Cum se depisteaza sindromul ovarului remanent la catea si pisica?

Prima data va fi semnalat chiar de catre cel ce are respectiva femela ca, in ciuda interventiei chirurgicale de sterilizare, femela, la un anumit interval de timp, se manifesta ca si cum nu ar fi fost sterilizata. Va atrage masculi pentru imperechere, se poate arata disponibila pentru imperechere sau poate chiar se va realiza si copulatia. Femela in cauza poate sa prezinte congestie vulvara, secretii vaginale si alte manifestari specifice perioadei de calduri.

Cum se pune un diagnostic precis in cazul sindromului ovarului remanent?

Manifestarile specifice sunt suficiente pentru a intui ceea ce se intampla. Medicul veterinar specialist poate recurge si la investigatii suplimentare de tipul ecografiei abdominale (destul de dificil de identificat tesutul cu pricina), determinari hormonale (estrogen, progesteron) si chiar frotiuri vaginale, unde pot fi observate modificari celulare specifice perioadei ovulatorii.

Cum se trateaza sindromul ovarului remanent la catea si pisica?

Ideal ar fi indepartarea totala a tesutului ce a cauzat aceste modificari. Acest lucru se intampla printr-o noua interventie chirurgicala, mai dificila si cu risc mare de insucces, ca urmare a localizatii neobisnuite si a posibilitatii ca dimensiunea si aspectul respectivului tesut responsabil sa nu permita identificarea macroscopica. O alta cale de tratament ar fi administarea de substante medicamentoase cu efect antiestrogenic.

De ce se intampla astfel de necazuri?

Aceste lucruri se pot intampla mai ales in cazul interventiilor cu risc, in cazul piometrului, in cazul unor gestatii cu probleme, tulburarilor hormonale, in interventiile de urgenta si mai ales atunci cand exista tesut ovarian ectopic, greu de identificat la prima vedere.

De Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara