Intreaba-l pe Dr.VET

Adrenalectomie stanga la pisica, adenom de corticosuprarenala. Adrenalectomy in cats, adrenal adenoma

Acesta este un mascul, aproximativ 3 ani de viata, la care noi am gasit, la examinarea ecografica abdominala, o masa suspecta. Dupa pozitionare, repere vasculare si ecogenitate am stabilit ca este suprarenala stanga. Initial am hotarat sa aflam mai multe prin colectare de probe citologice prin FNA ecoghidat. O tehnica pe care o folosim des dar care in cazul suprarenalelor poate presupune riscuri crescute de tulburari cardiovasculare si variatii intense de tensiune arteriala.

Recoltarea a decurs fara probleme chiar daca eram pregatiti de ce este mai rau. Doar ca discutie paralela, aspectele ecografice sunt putin specifice pentru o tentativa de diagnostic (mai ales adevarat pentru suprarenale) dar am suspectat initial un limfom. Acesta nu s-a confirmat citologic si am decis sa trecem la pasul urmator: biopsia pentru diagnostic histopatologic.

Avand in vedere riscurile, chiar mai mari decat la FNA am trecut la chirurgie clasica. A fost identificata formatiunea, a fost izolata si s-a efectuat excizie in totalitate a acesteia.

Diagnosticul final este de adenom de corticosuprarenala, interventia este curativa din punct de vedere oncologic. Histopatologul a spus ca unele adenoame pot fi active din punct de vedere hormonal. Histopatologic a consemnat originea formatiunii neoplazice in celulele glandulare din corticala suprarenalei (zona fasciculata si reticulata). In prezent pisoiul este bine, deja a trecut mult timp de la operatie.

Left adreanl mass, cat. Phrenicoabdominal Artery and Vein and Caudal phrenic Artery and Vein
Left adreanl mass, cat
Caudal phrenic artery and vein
Left adrenal mass and left kidney in cat
Adrenal adenoma, cat
Adrenal adenoma, cat

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara