Gata! Au venit temperaturile mari, soare cat cuprinde, vreme frumoasa si zile de vacanta. Sa ne amintim si de prietenii nostri necuvantatori. Ce se schimba vara? Ce ar fi de facut astfel incat sa avem catei care se bucura, impreuna cu noi, de anotimpul cald? Foarte succint, iata cateva sfaturi usor de urmat.
1. Apa. Oferiti constant apa potabila, la o temperatura rezonabila, nu rece. In aceasta perioada, cainii se deshidrateaza foarte usor si repede.
2. Umbra. Oferiti un loc in care sa se fereasca de razele solare. exista risc de hipertermie, deshidratare, insolatie, arsuri solare.
3. Spalat. In zilele foarte calduroase, puteti uda corpul cainelui, sub forma unui dus. Evitati sa intre apa in urechi. Daca se sperie, mai bine opriti-va, este mai stresant decat daca il lasati in pace.
4. Spatii inchise. Evitati sa il lasati in masina, chiar si 2-3 minute. Spatiile in care sunt tinuti cainii trebuie sa fie ventilate bine si cu o temperatura rezonabila.
5. Tunsul. Cainii tunsi foarte scurt sunt expusi razelor solare si arsurilor. In plus, parul mare ii ajuta sa isi regleze temperatura corporala. Asa ca aveti grija, intrebati medicul despre rasa si, in special, de catelul pe care il aveti.
6. Deparazitarile. In perioada calda, exista foarte multi paraziti: purici, capuse si tantari. Toti acesti paraziti pot produce iritatii majore si sa transmita boli. Puricii pot transmite paraziti intestinali, capusele pot transmite babesioza, borelioza (boala Lyme), anaplasmoza si ehrlichioza. Tantarii transmit dirofilarioza. Mare atentie! Folositi substante de deparazitare interna si externa care sa acopere tot spectrul de paraziti. In cazul dirofilariozei exista solutii de prevenire atat a parazitismului cu tantari cat si a transmiterii propriu-zise a larvelor de dirofilaria.
7. Alergiile si dermatitele. Vara este un moment prielnic pentru alergii sau diferite inflamatii la nivel cutanat. Mergeti la medicul veterinar de la primele semne de roseata sau scarpinat insistent.
8. Aristele. Mersul si tavalitul prin iarba sunt placute dar, pe masura ce se incalzeste, iarba inalta poate produce spice care se lignifica si devin foarte tari si ascutite. Pot ajunge intre degete, in urechi, la nivel conjunctival, vulvar, produc inflamatii si durere. Unele necesita interventie chirurgicala. Controlati catelul dupa o tura de plimbare.
de Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara