fii prieten cu Dr.VET
  • 7 lucruri esentiale despre Trichineloza, carnea de porc, cainele si noi, oamenii!

    Posted on December 17, 2012 by in Boli la animale

    Este sezonul Sarbatorilor de iarna, vine Craciunul si multi dintre romani sunt prezenti zilele astea la “pomana porcului”. Taierea porcului si pregatirea preparatelor specifice iernii pot fi un pretext de petrecere, de voie-buna insa pot ascunde si numeroase pericole atat pentru om cat si pentru animal si in speta pentru cainele nostru sau pisica de langa casa. Fara sa vrem, daca nu ne informam si evitam sa luam in seama sfatul medicului veterinar specialist, putem sa participam la ciclul evolutiv al unui parazit neplacut, sa ne imbolnavim si sa imbolnavim si pe cei dragi sau pe cei necuvantatori dintre noi.

    Descopera, citind in continuare, cum poti preveni eficient o boala grava, pentru linistea ta si a celor de langa tine, in preajma Craciunului si a Revelionului. Trichineloza este cel mai mare pericol sanitar in aceasta perioada iar ignorarea ei ar insemna practic ca refuzam beneficiile controlului sanitar-veterinar si preferam riscul imbolnavirii. Trichineloza este precum o pedeapsa a naturii pentru consumul imprudent de carne necontrolata sanitar-veterinar si ia amploare in “febra” frumoasa a Sarbatorilor de Iarna.

    1.Ce este Trichineloza?

    Trichineloza este o zoonoza, adica poate sa afecteze omul, porcul, mistretul, ursul, cainele si alte specii. Trichineloza este o boala parazitara, produsa de un vierme, numit Trichinella. Cea mai cunoscuta specie este T. Spiralis.

    2.Cum se imbolnaveste omul de Trichineloza?

    Mancand carne de porc necontrolata sanitar-veterinar contaminata cu larve de Trichinella. Carnea de porc, carnea de mistret, carnea de urs pot contine larve inchistate. Cea mai periculoasa este carnea cruda sau preparata superficial.

    3.Cum se imbolnaveste porcul de Trichineloza?

    Mancand carne de la alti porci bolnavi sau mancand sobolani purtatori ai parazitului.

    4.Cum se imbolnaveste cainele de Trichineloza?

    Manacand resturi rezultate de la taierea animalelor, carne cruda sau cu tratament termic necorespunzator.

    5.Unde ajunge viermele de Trichineloza?

    Intai in intestin, apoi prin vasele limfatice in tot organismul (ochi, creier, ficat) dar traieste cel mai bine in muschi.

    6.Cum sufera un caine cu Trichineloza?

    Nespecific. Voma, diaree, deshidratare, durere musculara, slabiciune si edeme (umflaturi vizibile mai ales la cap).

    7.Ce este de facut?

    Asculta de medicul veterinar specialist, controleaza carnea de porc dupa taiere pentru Trichineloza ca sa nu te imbolnavesti tu si stii mai bine…nu ii da cainelui sau pisicii tale sa “guste”. Sta in puterea ta sa ai Sarbatori Linistite si Craciun Fericit si…sanatos!