Abecedarul veterinar

5 mituri despre animalele de casa

Multe lucruri, mai mult sau mai putin adevarate, se spun despre animalele de companie, fie ca este vorba de caine sau pisica. Numeroase aspecte pot fi lamurite printr-o discutie amicala cu un medic veterinar profesionist. Pentru informatii suplimentare alege sa citesti in continuare si sa eviti astfel neintelegerile, intelegand mai bine realitatea din viata cainilor si pisicilor din casa.

Mitul ce de multe ori pune mai ales cateii in dificultate este descris mai des vara, atunci cand temperaturile sunt foarte mari. Unii oameni, mai putin pregatiti in ce priveste cunostintele medicale, pot spune ca un caine ar putea turba din cauza caldurii. Din fericire, nu se intampla chiar asa. Turbarea sau rabia este o boala infectioasa, virala transmisa prin muscatura sau contact cu saliva unui animal bolnav. Puteti sta linistiti, daca sunteti responsabili si v-ati vaccinat periodic catelul sau pisica sunteti in afara pericolului. In rest, cateii de pe strada NU turbeaza de la caldura. Dar atentie, caldura poate provoca insoltatii si congestie cerebrala, asa ca feriti catelul de temperaturile foarte mari sau de actiunea directa a soarelui la orele amiezii.

Un alt mit inradacinat ar fi cel conform caruia daca inghiti parul de la pisica sau caine, iti ramane in gat si eventual te si imbolnavesti. Oare te-ai gandit vreodata cat par pierde un om chiar in casa sa sau de cate ori ai fost in preajma altor oameni, care la fel ca tine, pierd par in mod natural? Stai linistit, in cele mai multe cazuri nu se intampla nimic. Parul nu ramane in gat, este eliminat natural. Exista doar o farama de adevar in aceasta poveste. In anumite situatii, un caine ar putea fi bolnav, atunci cand a mancat carne de macelarie infestata cu chisti hidatici, transformandu-se in corpul cainelui in parazitul Echinococcus, ce se elimina prin fecalele cainelui, iar prin aerosolizare se poate depune pe firele de par. Totusi, poti lua mult mai usor aceasta boala pana sa ajungi sa inghiti un fir de par de la un animal bolnav. In plus, daca este responsabil, proprietarul, la sfatul medicul veterinar specialist, va evita pericolul prin deparazitarea frecventa si corecta.

Al treilea mit este rezervat laptelui. Numerosi stapani de animale cred ca daca bietul catel sau pisic mananca lapte va face viermi. Total neadevarat. Probabil acest mit s-a format din cauza coincidentei ca la varsta mica, saracele animalute, daca nu sunt deparazitate, vor elimina natural dar in mod patologic, prin fecale viermi, in special ascarizi, adica viermi albi si lungi precum spaghetele. Acesti paraziti nu se transmit prin laptele de vaca sau cel special de caine ci se pot trasnmite foarte usor de la mama la fat sau imediat dupa fatare. In aproximativ 14 zile, parazitii ajung adulti si vor ocupa mai mult loc si vor incepe sa se si elimine.

Mitul numarul 4. O catelusa sau o pisicuta trebuie sa faca macar o data in viata pui. Nu exista nicio motivatie stiintifica/ medicala pentru a sustine o astfel de teorie, ci doar o motivatie emotionala sau o proiectie a unor principii de viata specifice omului si nu animalelor. Din contra, medicii veterinari profesionisti vor spune ca sterilizarea femelelor inainte de primul ciclu de calduri poate sa scada riscul de tumori mamare pana la disparitie. Asta va insemna ca va si trai mai mult.

In final, ultimul mit se refera la “rezistenta” sau “sanatatea de otel” a cainilor sau pisicilor fara stapan. In acest sens exista o variabilitate infinita. Cine le face pana la urma controale medicale si mai ales cine le face recensamantul bietelor animale. Un medic veterinar specialist va va spune ca poate au un sistem imunitar “mai antrenat” datorita expunerilor la diverse afectiuni, insa nu exista o rezistenta iesita din comun.

Pentru ca iti iubesti animalutul de langa casa si pentru ca vrei sa stii mereu mai mult despre cum sa te protejezi si cum sa-i faci viata mai frumoasa vino la medicul veterinar pentru o vorba buna si un sfat de specialitate.

 

 

Exit mobile version