In ce priveste cainii sunt documentate a avea efect toxic nu mai putin de 393 de plante sau parti din plante ce pot avea efect nociv. Pentru pisica putem gasi chiar 398 de plante cu efect toxic. Unele referinte largesc aceasta lista pana la 700 de plante cu efect toxic asupra animalelor de casa. Pe cat sunt de atragatoare pentru vazul nostru sau pe cat de mult mirosul lor ne imbie, pe atat de mult aceste plante sunt de fapt o deghizare superba pentru diverse principii cu efect mai mult sau mai putin daunator asupra organismului.
De exemplu, dintre plantele comune pe care le putem regasi in anumite situatii de toxicitate la caine, putem sa enumeram marul si caisele. Semintele acestora dar si frunzele contin glicozide cianogenice ce pot provoca dificultati respiratorii, icter si chiar soc.
Aceleasi efecte se pot observa si la pisica. Pentru aceasta una dintre cele mai intalnite plante cu efect toxic este crinul. Pisicile par a fi extrem de atrase de mirosul acestuia, frunzele sau petalele continand compusi insolubili de oxalat de calciu ce prin ingestie produc salivalie excesiva, voma, arsuri si dificultati in respiratie.
O alta planta cu efect toxic asupra cainelui si pisicii este begonia, planta ornamentala cu efecte similare cu cele produse de intoxicatia cu crin. Si daca nu stiati chiar si portocalele pot fi toxice prin continutul in uleiuri eterice si psoralen ce pot produce fotosensibilizare, diaree, depresie. Doamnele ar trebui sa fie foarte atente la ce flori aduc acasa, chiar si garoafele prin substante inca nedepistate pot produce dermatite si semne digestive la caine si pisica. Chiar si unele plante medicinale precum musetelul, pot fi toxice putand contine acid tanic si uleiuri volatile ce determina dermatite, reactii alergice, voma, diaree, depresie. Dracena, dalia, ciresele, ficusul, feriga, eucaliptul, irisul, lalelele, usturoiul, gladiolele, hortensiile si hibiscusul sunt alte plante extrem de des intalnite dar cu efect toxic pentru caini si pisici.
Majoritatea plantelor ingerate vor avea drept efect toxic si unul sau mai multe fenomene digestive dar acest lucru nu este o regula generala. Unele pot predispune la sangerari, altele afecteaza rinichii sau/si ficatul, altele afecteaza sistemul nervos. Fiecare dintre acestea are principii toxici ce in anumite doze pot produce efecte foarte grave si chiar deces. De aceea trebuie sa ne asiguram ca animalele nu au acces la aceste plante sau daca au ingerat asa ceva este bine sa luam legatura cat mai repede cu medicul veterinar.