Abecedarul veterinar

13 rase de caini care nu lasa par in casa. Vrei sa stii care sunt?

Pierderea de par este constanta pentru orice rasa insa exista diferente semnificative intre rase, in ceea ce proveste cantitatea pierduta. Stim deja cu totii despre naparlire. Ce este naparlirea? Este pierderea de par, de obicei sezoniera, a cainilor. Este un mecanism de adaptare la conditiile de mediu, mostenit de la lup, pentru a putea face fata variabilelor de temperatura, de la vara la iarna. Naparlirea este influentata de regimul de lumina, temperatura, hormoni, stres si nutritie.

Pentru ca indivizii ce stau majoritatea timpului adapostiti in casa, regimul de lumina si temperatura nu evolueaza similar cu conditiile de mediu extern, naparlirea va fi afectata, fiind fie intinsa pe o perioada lunga din an, fie va fi reprezentata de o pierdere de par indecisa, adica nu este o naparlire bine delimitata dar totusi parul este pierdut in cantitati variabile, in decursul anului.

Pentru acei viitori stapani interesati mai ales de subiectele de igiena sau pur si simplu de curatenia in casa, dar si pentru cei alergici, exista posibilitatea de a alege sa citeasca in continuare si sa descopere rasele ce pierd foarte putin par si practic sunt compatibili cu cerinte mai stricte din partea acestora.

Iata si lista scurta a raselor ce pierd putin par sau care produc o cantitate redusa de alergeni:

1. Yorkshire terrier

2. Bichon frise

3. Bolognese

4. Havanez

5. Maltez

6. Shih-Tzu

7. Caniche pitic (Poodle)

8. Schnautzer pitic

9. Scottish terrier

10. West Heighland Terrier

11. Dachshund (Teckel)

12. Cairn terrier

13. Basenji

Chiar daca aceste rase sunt considerate dintre cele mai putin “lasatoare de par” este bine de stiut ca exista si rase de talie mai mare ce pot fi incadrate in aceasta categorie. Putem regasi in aceasta categorie Setter-ul irlandez, Schnautzer-ul, Whippet, Terrier tibetan, Airedale terrier, Cainele de apa portugez dar si alte rase.