Cresterea numarului de animale crescute in apropierea omului precum si introducerea unor specii exotice au dus la crearea conditiilor propice transmiterii de la animale la om a numeroase afectiuni. Multe dintre acestea sunt un risc pentru sanatatea publica si sunt supuse unui control strict. Astfel de afectiuni ce traverseaza barierele de specie poarta denumirea de zoonoze. Aceste afectiuni se comporta precum niste “huligani” ce fura cate ceva din orice magazin le iese in cale sau de la orice om de pe strada. In acelasi fel aceste boli “fura” sanatatea de la mai multe specii, reusind sa afecteze si viata oamenilor. Prezentam in continuare cateva din cele mai des intalnite afectiuni din aceasta categorie.
Una dintre cele mai grave afectiuni transmisibile de la animal la om este Rabia(turbarea), boala virala, mortala cu raspandire pe toate continentele transmisa prin muscatura de carnivore salbatice sau domestice, mustelide, lilieci hematofagi. Prevenirea se realizeaza prin vaccinarea carnivorelor domestice si evitarea contactului cu carnivorele salbatice.
Alta afectiune ce determina imbolnaviri grave la om este Bruceloza, boala ce afecteaza in special organele genitale, determinand avort la femeia gravida si inflamatii ale organelor genitale. Transmiterea se realizeaza prin contactul direct cu animalul bolnav si secretiile si excretiile acestuia. Prevenirea se realizeaza prin evitarea contactului in special cu femelele ce au avortat sau au probleme in decursul gestatiei.
Leptospiroza, afectiune transmisa prin intermediul apei sau hranei contaminate, secretii si excretii ale animalelor bolnave, producand febra, insuficienta renala, hepatica, meningita. Prevenirea se realizeaza prin vaccinarea canidelor domestice, evitarea contactului cu animalele bolnave sau surse de apa nepotabila.
Clamidioza, afectiune transmisa prin aerosoli proveniti de la animale bolnave reprezentate in special de pasarile de colivie. Evolueaza mai ales la nivel respirator in formele grave cu pneumonie.
Salmoneloza, afectiune ce afecteaza primar sistemul gastrointestinal, transmisa pe cale digestiva, prevenita prin reguli stricte de igiena si tratarea animalelor bolnave care pot fi si purtatori care nu manifesta semne de boala.
Alte afectiuni transmisibile, cu evolutie cutanata, sunt reprezentate de dermatofitoze, produse de ciuperci microscopice din genul Microsporum, Tricophyton. Produc depilare, prurit, eritem, crustizare, pseudotundere. Prevenirea se realizeaza prin tratarea animalelor bolnave, evitarea contactului cu acestea.
Babesioza, parazitoza a sangelui transmisa de catre capuse, netratata poate duce la moarte. Evolueaza cu icter, febra, anemie, hemoglobinurie. Prevenirea se realizeaza prin tratamente periodice antiparazitare extern la animale, evitarea contactului omului cu capusele.
Leishmanioza, boala transmisa prin muscatura tantarilor si a puricilor ce au parazitata animalele bolnave. Afectiune grava ce evolueaza cu febra si pancitopenie. Preventia se realizeaza prin deparazitarea externa temeinica a animalelor.
Giardioza, parazitoza transmisa pe cale fecalo-orala, mai grava in special la copii la care evolueaza cu enterita. Prevenirea se realizeza prin reguli stricte de igiena, tratarea animalelor bolnave si chiar vaccinarea acestora.
Toxoplasmoza(Toxoplasma gondii), parazitoza avand ca principal rezervor felinele, se transmite pe cale digestiva, producand in cele mai grave cazuri avort spontan la femeie, afectiuni oculare, etc. Prevenirea se realizeaza prin tratarea animalelor bolnave, reguli de igiena stricte si restrictionarea contactului dintre feline si femeia gravida.
Dipilidioza, parazitoza intestinala transmisa prin ingerarea proglotelor eliminate de carnivorele domestice nedeparazitate ce au ingerat la randul lor accidental purici. Produce usoare afectiuni intestinale, prevenirea realizandu-se prin deparazitarea frecventa a animalelor si reguli stricte de igiena.
Echinococoza, boala parazitara transmisa de canide si sobolani ce au consumat carne contaminata. Boala se manifesta cu producerea de chisti la nivelul tuturor organelor dupa ingerarea oualor de parazit eliminate de canide.
Larva migrans visceralae, afectiune parazitara transmisa prin ingerarea oualor de Toxocara canis eliminate din intestinul canidelor si felinelor nedeparazitate. Boala prezinta un tablou complex deseori subclinic, depistabila la teste serologice. Prevenirea se realizeaza prin reguli stricte de igiena dupa contactul cu animalele nedeparazitate. La animale se recomnada deparazitari frecvente.
Pentru ca iti iubesti animalutul de langa casa si pentru ca trebuie sa ramai sanatos, alege sa vii la medicul veterinar pentru sfaturi si ajutor.